Sockermunkar på speltsikt och surdeg
10
ingredienser
25
portioner
240
min
Goda och luftiga munkar av speltsikt!
Ingredienser
1 ¼ dl aktiv vetesurdeg
1 ¼ dl ljummen mjölk
1 ägg
½ dl socker/ honung
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
5 dl speltsikt
1 tsk salt
35 g rumsvarmt smör
Till fritering: Kokosolja/ 1 l rapsolja
Instruktioner
1
Se till att alla ingredienser är rumsvarma.
2
Blanda ihop alla ingredienser förutom saltet och smöret till en deg.
3
Täck degen med plast eller lägg i en bunke med lock och låt vila i en timme.
4
Knåda in saltet. Tillsätt smör lite i taget och knåda degen ordentligt under 10–15 minuter för hand eller med maskin i cirka 7 minuter.
5
Lägg degen i en skål täckt med plast eller i en bunke med lock och låt den jäsa i en avstängd ugn med lampan på i cirka 1,5–2,5 h eller tills degen fördubblats i storlek.
6
Skär degen i cirka 25–30 bitar och rulla till små bollar
7
Platta lätt till bollarna och låt dem vila övertäckta på en lätt mjölad kökshandduk i cirka 20 minuter.
8
Värm upp oljan till 180 grader och fritera 3–4 munkar i taget i cirka 2–3 minuter per sida. Om munkarna känns svåra att vända kan du platta till dem med handflatan innan du lägger dem i oljan.
9
Rulla de heta munkarna i socker.
10
Fyll munkarna med sylt, choklad eller vaniljkräm med hjälp av en spritspåse.
11
Grundreceptet är hämtat från Martha.fi